PRZERWANE KWALIFIKACJE W EVIAN

Wyjątkowo trudne warunki panowały podczas sobotniej sesji kwalifikacyjnej do Grand Prix Francji w Evian. Bartłomiej Marszałek nie ryzykował groźnego wypadku, skupił się na zbieraniu doświadczenia.

Polak wywalczył szesnasty czas. Z powodu groźnie wyglądających kraks sędziowie przenieśli trzecią sesję kwalifikacyjną na niedzielny poranek.

 - Łódź jest dobrze przygotowana, ustawienia dopracowane, czekam już na niedzielny wyścig – mówi Bartłomiej Marszałek. Przyznaje, że zgodnie z oczekiwaniami zawodników tor w Evian jest niezwykle wymagający. - To trudny akwen, warunki co chwilę się zmieniają. Miejscami pojawiają się niebezpieczne, długie fale. Łodź Ahmeda Al Hameli poszybowała na jednej w nich w powietrze. Inny zawodnik przeleciał przez boje. Tu nie ma co szaleć – komentuje na gorąco Polak.

Polak, zarówno podczas treningów, jak i kwalifikacji, płynął szybko, równo i pewnie. I taka też jest taktyka na niedzielny wyścig. - Podchodzę do wyścigu spokojnie – mówi Marszałek. – Najważniejsze to zbierać doświadczenie, uczyć się tej nowej, piekielnie szybkiej i wymagającej łodzi. Trening przede wszystkim, ale i o punkty oczywiście będę walczył – zapowiada.

Ostateczną listę startową poznamy dopiero jutro rano. Start do wyścigu zaplanowano na godzinę 15:00. 

BARTEK MARSZAŁEK - PIERWSZY POLAK W F1 H2O
DZIĘKI SWOJEJ PASJI, RODZINNYM TRADYCJOM ORAZ KONSEKWENTNEJ PRACY

Dowiedz się więcej o F1H2O

Zasady

Zapoznaj się bliżej z zasadami wyścigów F1H2O.

Co to jest F1 H2O

F1 H2O to najbardziej spektakularny sport wyścigowy na wodzie.

Magiczne F1H2O

Kierowcy F1 H2O to grupa osiemnastu osób z dwunastu krajów.

Bezpieczeństwo

Współczesne łodzie F1 H2O są dosłownie naszpikowane technologiami podnoszącymi bezpieczeństwo.

Klasyfikacja zawodników

1 Alex Carella 58
2 Erik Stark 42
3 Philippe Chiappe 39
4 Ahmed Al Hameli 30
5 Sami Selio 30
6 Thani Al Qamzi 25
7 Shaun Torrente 19
8 Duarte Benavente 14
9 Bartek Marszałek 14
10 Jonas Andersson 12
zobacz całą klasyfikację
zobacz wszystkie
Strona korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich użycie. Nie pokazuj więcej tego komunikatu.